Εφαρμογή Προσεγγιστικής Γεωαναφοράς

Εγχειρίδιο Χρήσης

  • Τι είναι η Προσεγγιστική Γεωαναφορά ;
  • Πως κάνω Αναζήτηση με βάση Οδό και Αριθμό ;
  • Τι γίνεται στην περίπτωση που το ακίνητο μου υποδεικνύεται σε λάθος θέση ή έχει ήδη εντοπιστεί στα Γραφεία Κτηματογράφησης σε λανθασμένο σημείο ;
  • Αν δεν βρίσκω αποτελέσματα ή δεν έχω πρόσβαση σε Οδό και Αριθμό, μπορώ να κάνω αναζήτηση με άλλο τρόπο ;
  • Πως κάνω Αναζήτηση με βάση Σημεία Ενδιαφέροντος ;
  • Πως κάνω Αναζήτηση με Συντεταγμένες ;
  • Αν η αναζήτηση οδού είναι ανεπιτυχής, ποιες ενέργειες κάνω ;
  • Τι είναι τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΑΡΤΩΝ ;
  • Υπάρχουν κανόνες ονοματολογίας ;

    Τι είναι η Προσεγγιστική Γεωαναφορά ;

    Προσεγγιστική γεωαναφορά είναι η σημειακή υπόδειξη της θέσης της ιδιοκτησίας για την οποία γίνεται δήλωση στο Κτηματολόγιο.

    Επιστροφή στην αρχή

    Πως κάνω Αναζήτηση με βάση Οδό και Αριθμό ;

    Για να κάνετε Αναζήτηση με βάση Οδό και Αριθμό ακολουθείτε τις ενέργειες που απεικονίζονται στην παρακάτω οθόνη :

    1. Επιλέξτε και ενεργοποιείστε την καρτέλα «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ» πατώντας πάνω της.

    2. Πληκτρολογήστε το πρώτο μέρος (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες) ή ολόκληρο το όνομα της οδού στο αντίστοιχο πεδίο.
    Παρατήρηση : Για αναζήτηση με μεγαλύτερη ασφάλεια και την αποφυγή ορθογραφικών λαθών και αναγραμματισμών είναι καλύτερο να πληκτρολογείτε τα πρώτα 4 γράμματα της οδού (δηλ. ‘ΑΡΑΤ’). Συμβουλευτείτε τους κανόνες ονοματολογίας

    3. Πληκτρολογήστε τον αριθμό της διεύθυνσης. Σε περίπτωση που δεν εισάγετε αριθμό, το σύστημα θα εμφανίσει όλα τα σημεία που έχουν δηλωθεί στα γραφεία κτηματογράφησης αυτόματα και αφορούν τη συγκεκριμένη οδό.

    4. Πληκτρολογήστε Τοπωνύμιο. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό εφόσον έχει γίνει εισαγωγή οδού/αριθμού, εκτός από τις περιπτώσεις που σαν οδός καθορίζεται το «ΤΥΦΛΟ» ή το «ΕΙΔΙΚΟ» ή το «ΑΝΩΝΥΜΟΣ». Στις περιπτώσεις αυτές δεν εισάγεται αριθμός οδού και είναι υποχρεωτικός ο καθορισμός τοπωνυμίου.

    5. Ενεργοποιήστε την διαδικασία αναζήτησης πατώντας το κουμπί «ΕΥΡΕΣΗ ΟΔΩΝ».

    6. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται στα παρακάτω πλαίσια. Στο αριστερό πλαίσιο εμφανίζονται, εαν υπάρχουν οι οδοί που βρέθηκαν στο σύστημα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Στην πράξη πρόκειται για τους άξονες των οδών και όχι την πραγματική θέση της ιδιοκτησίας γι' αυτό και σε περίπτωση που επιλέξετε να πατήσετε πάνω σε κάποια οδό, θα μεταφερθείτε σε μια πιθανή θέση πάνω στον οδικό άξονα (Περίπτωση 1).
    Στο δεξί πλαίσιο εμφανίζονται, εαν υπάρχουν, σημεία που έχουν ήδη εντοπιστεί στα Γραφεία Κτηματογράφησης από προηγούμενους ιδιοκτήτες. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά τα σημεία, το σύστημα σας υποδεικνύει την θέση που δηλώθηκε για την εν λόγω διεύθυνση και αριθμό (Περίπτωση 2).
    Και στις 2 περιπτώσεις η προτεινόμενη θέση υποδεικνύεται γραφικά πάνω στον χάρτη με κυανό σημειακό σύμβολο.

    7. Στην πρώτη περίπτωση (Περίπτωση 1) το σύστημα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την θέση της ιδιοκτησίας πάνω στον άξονα της οδού. Εφόσον μεταφερθείτε κοντά στην πραγματική θέση της ιδιοκτησίας, πατήστε πάνω στο κουμπί και έπειτα κάντε αριστερό κλικ πάνω στην περιοχή του χάρτη στην θέση που βρίσκεται η ιδιοκτησία.

    8. Πληροφορίες ακινήτου. Εφόσον όλα ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα πρέπει να εμφανιστούν συντεταγμένες στον πίνακα πληροφοριών δεξιά της περιοχής του χάρτη. Εαν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία.

    9. Στην δεύτερη περίπτωση (Περίπτωση 2) το σύστημα θα εμφανίσει, σε περίπτωση που υπάρχουν, ένα ή περισσότερα αποτελέσματα εντοπισμών που έχουν δηλωθεί στα Γραφεία Κτηματογράφησης.
    Πατώντας πάνω στα αποτελέσματα μεταφέρεστε στην εκάστοτε θέση και ταυτόχρονα επιλέγετε το σημείο ως σημείο προσεγγιστικής γεωαναφοράς.
    Σε κάθε στιγμή μπορείτε να κάνετε χρήση του κουμπιού και να επιλέξετε κάποιο άλλο από τα εντοπισμένα σημεία των Γραφείων Κτηματογράφησης που εμφανίζονται στην οθόνη με κίτρινο χρώμα. Κάθε φορά που επιλέγετε νέο σημείο, αλλάζουν και τα στοιχεία επιλογής στον πίνακα πληροφοριών στο δεξί μέρος της περιοχής του χάρτη.
    Θα πρέπει να δώσετε προσοχή ώστε να μην επιλέξετε σημείο που ανήκει σε άλλη οδό από αυτή που αναζητάτε καθώς οι επιλογές σας θα μεταφερθούν στα στοιχεία της δήλωσης.
    Σε κάθε περίπτωση επίσης μπορείτε να κάνετε χρήση του κουμπιού για να δώσετε νέα θέση στην επιλεγμένη ιδιοκτησία.

    10. Επιστροφή στην δήλωση.
    Πατήστε το κουμπί "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ". Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει θέση προσεγγιστικής γεωαναφοράς το σύστημα θα εμφανίσει τις πληροφορίες που έχετε επιλέξει προκειμένου να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία. Σε περίπτωση που διαφωνείτε μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία.
    Εαν επιλέξετε να κλείσετε το παράθυρο της προσεγγιστικής γεωαναφοράς χωρίς να πατήσετε στο προαναφερθέν κουμπί, τότε η ιδιοκτησία σας δεν θα λάβει προσεγγιστική γεωαναφορά.

    Επιστροφή στην αρχή

    Τι γίνεται στην περίπτωση που το ακίνητο μου υποδεικνύεται σε λάθος θέση ή έχει ήδη εντοπιστεί στα Γραφεία Κτηματογράφησης σε λανθασμένο σημείο ;

    Έχοντας εκτελέσει τα βήματα της παραγράφου "Πως κάνω Αναζήτηση με βάση Οδό και Αριθμό ;" διαπιστώνετε ότι το σύστημα υποδεικνύει με κυανό χρώμα εσφαλμένα την θέση της ιδιοκτησίας σας είτε προσεγγιστικά πατώντας στα αποτελέσματα του αριστερού πλαισίου, είτε αφού έχετε επιλέξει κάποιο απο τα αποτελέσματα στο δεξί πλαίσιο αποτελεσμάτων. Μπορείτε να επιλέξετε νέα θέση κάνοντας χρήση του κουμπιού και πατώντας πάνω στην περιοχή του χάρτη στην θέση που πραγματικά βρίσκεται η ιδιοκτησία σας. Το σύστημα θα επιλέξει με κυανό χρώμα την νέα θέση ενώ ταυτόχρονα θα ανανεωθούν και οι συντεταγμένες στο πλαίσιο πληροφοριών στο δεξί μέρος της περιοχής του χάρτη (Αριθμός 10).

    Επιστροφή στην αρχή

    Αν δεν βρίσκω αποτελέσματα ή δεν έχω πρόσβαση σε Οδό και Αριθμό, μπορώ να κάνω αναζήτηση με άλλο τρόπο ;

    Ναι μπορείτε. Αν γνωρίζετε κάποιο γειτονικό δρόμο μπορείτε να γράψετε την γειτονική οδό και να αναζητήσετε με βάση αυτή. Επαναλάβετε την διαδικασία όσες φορές απαιτηθεί ώστε, με την βοήθεια του υποβάθρου να προσανατολιστείτε και να εντοπίσετε την ιδιοκτησία σας.
    Όταν βρείτε την ιδιοκτησία σας συμπληρώστε εκ νέου τα στοιχεία της στα πεδία ΟΔΟΣ, ΑΡΙΘΜΟΣ και προαιρετικά ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ και πατήστε το κουμπί "ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ". Τα στοιχεία που δώσατε θα μεταφερθούν στον πίνακα πληροφοριών στο δεξί μέρος του χάρτη. Θυμηθείτε να τηρείτε τους κανόνες ονοματολογίας
    Για την αναζήτηση της ιδιοκτησίας σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σημεία ενδιαφέροντος ή συντεταγμένες μιας γειτονικής τοποθεσίας πατώντας στις αντίστοιχες καρτέλες.

    Επιστροφή στην αρχή

    Πως κάνω Αναζήτηση με βάση Σημεία Ενδιαφέροντος ;

    Για την αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος και την μετάβαση στην αντίστοιχη περιοχή ακολουθήστε τα εξής βήματα:

    1. Επιλέξτε και ενεργοποιείστε την καρτέλα «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ».

    2. Επιλέξτε με τον κέρσορα από το μενού επιλογής, την κατηγορία στην οποία ανήκει το σημείο ενδιαφέροντος.

    3. Ενεργοποιείστε την αναζήτηση των σημείων που ανήκουν στην επιλεγμένη κατηγορία, πατώντας το κουμπί «ΕΥΡΕΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ». Το σύστημα δημιουργεί και εμφανίζει σε λίστα όλα τα σημεία της περιοχής που ανήκουν στην επιλεγμένη κατηγορία.

    4. Επιλέξτε με τη βοήθεια του ποντικιού το στοιχείο της λίστας που σας ενδιαφέρει. Μεταβαίνετε αυτόματα στην περιοχή του χάρτη που έχει σαν κέντρο της το σημείο ενδιαφέροντος, το οποίο υποδεικνύεται γραφικά πάνω στον χάρτη με κόκκινο σύμβολο. Τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΑΡΤΩΝ επιτρέπουν την μετακίνηση στον χάρτη και την επισκόπηση της περιοχής σε διάφορες κλίμακες, ώστε ο εντοπισμός της θέσης του ακινήτου να είναι ευκολότερος.

    Επιστροφή στην αρχή

    Πως κάνω Αναζήτηση με Συντεταγμένες ;

    Για την μετάβαση σε σημείο X,Y:

    1. Επιλέξτε και ενεργοποιείστε την περιοχή «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ».

    2. Εισάγετε τις συντεταγμένες Χ,Υ στο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ’87, πληκτρολογώντας στα αντίστοιχα κουτιά κειμένου.

    3. Πατήστε το κουμπί «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ» για να μεταβείτε στην περιοχή του χάρτη με κέντρο τις συντεταγμένες που έχετε εισάγει. Τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΑΡΤΩΝ επιτρέπουν την μετακίνηση στον χάρτη και την επισκόπηση της περιοχής σε διάφορες κλίμακες, ώστε ο εντοπισμός της θέσης του ακινήτου να είναι ευκολότερος.

    Επιστροφή στην αρχή

    Τι είναι τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΑΡΤΩΝ ;

    Τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΑΡΤΩΝ επιτρέπουν την μετακίνηση στον χάρτη και την επισκόπηση της περιοχής σε διάφορες κλίμακες, ώστε ο εντοπισμός της θέσης του ακινήτου να είναι ευκολότερος.

    Επιστροφή στην αρχή

    Αν η αναζήτηση οδού είναι ανεπιτυχής, ποιες ενέργειες κάνω ;

    Στην περίπτωση που η οδός που αναζητάτε δεν εντοπίζεται από το σύστημα και εφόσον βεβαιωθείτε ότι η ανεπιτυχής αναζήτηση δεν οφείλεται σε διπλή ονομασία οδού ή σε ορθογραφικό λάθος, χρησιμοποιήστε τις διαδικασίες:

    I. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ή

    II. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

    Τα εν λόγω εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα για τον προσανατολισμό και την πληροφόρηση των στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του ακινήτου, κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχουν ασάφειες ή ελλείψεις στα υπάρχοντα γεωγραφικά δεδομένα των δρόμων και των εικόνων του συστήματος.

    Τα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΑΡΤΩΝ επιτρέπουν την μετακίνηση στον χάρτη και την επισκόπηση της περιοχής σε διάφορες κλίμακες, ώστε ο εντοπισμός της θέσης του ακινήτου να είναι ευκολότερος.

    Επικαιροποίηση Στοιχείων Επιλογής

    1. Επιλέξτε την καρτέλα «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ».

    2. Πληκτρολογήστε ολόκληρο το όνομα της οδού και τον αριθμό της διεύθυνσης στα αντίστοιχα πεδία κειμένου.

    3. Πληκτρολογήστε Τοπωνύμιο. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό εφόσον έχει γίνει εισαγωγή οδού/αριθμού εκτός από τις περιπτώσεις που σαν οδός καθορίζεται το «ΤΥΦΛΟ» ή το «ΕΙΔΙΚΟ» ή το «ΑΝΩΝΥΜΟΣ». Στις περιπτώσεις αυτές δεν εισάγεται αριθμός οδού και είναι υποχρεωτικός ο καθορισμός τοπωνυμίου. Οι χαρακτήρες που εισάγονται μετατρέπονται αυτόματα σε κεφαλαίους και ελληνικούς.

    4. Πατήστε το κουμπί «Επικαιροποίηση Στοιχείων Επιλογής».

    5. Επιλέξτε στο κουμπί «Επιλογή Νέου Σημείου» της εργαλειοθήκης.

    6. Μετακινήστε το κέρσορα πάνω στην περιοχή του χάρτη και εισάγετε το σημείο που σας ενδιαφέρει με το αριστερό πλήκτρο του κέρσορα.

    7. Το σύστημα θα σας ενημερώσει για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τα περιγραφικά στοιχεία του σημείου (οδός, αριθμός, τοπωνύμιο, γεωγραφικές συντεταγμένες) θα εμφανιστούν στον πίνακα πληροφοριών δεξιά της περιοχής του χάρτη.

    Επιστροφή στην αρχή

    Υπάρχουν κανόνες ονοματολογίας ;

    Ναι υπάρχουν κανόνες ονοματολογίας, οι οποίοι είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται για την καταχώρηση των ονομάτων των οδών. Οι κανόνες είναι οι εξής :

  • Η ονομασία των δρόμων δεν επιτρέπεται να είναι κενή

  • Όταν η οδός δεν έχει ονομασία αναγράφεται η ένδειξη «ΑΝΩΝΥΜΟΣ»

  • Τα ονόματα οδών θα γράφονται με κεφαλαίους Ελληνικούς χαρακτήρες και δε θα περιέχουν διαλυτικά. Στις περιπτώσεις που έχουμε χαρακτηρισμό όπως π.χ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α, γράφουμε αντί Α, Α’ και χωρίς το «του» ενδιάμεσα, δηλαδή γράφουμε «ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’» και όχι «ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Α’». Επίσης όταν μια οδός περιλαμβάνει δύο ονόματα στην ονομασία της (π.χ. «Ιωάννου και Βασιλείου Λάσκου», θα χρησιμοποιείται εντός της ονομασίας το σύμβολο “&” αντί του ΚΑΙ)

  • Στις περιπτώσεις τομής δύο οδών θα χρησιμοποιείται ο χαρακτήρας «&» και όχι ο σύνδεσμος «ΚΑΙ» (π.χ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ & ΚΑΤΕΧΑΚΗ)

  • Στις περιπτώσεις που το όνομα αποτελείται από δύο ή περισσότερες λέξεις, αυτές χωρίζονται μεταξύ τους με ένα μόνο κενό (π.χ. ΟΥΛΩΦ ΠΑΛΜΕ)

  • Αστικές οδοί : Δεν θα αναγράφεται η λέξη οδός ή αντίστοιχη αυτής μπροστά από το όνομα του δρόμου αλλά μόνο το όνομα. (π.χ. ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ όχι ΟΔΟΣ ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ). Επίσης, σε περίπτωση αναγραφής ως όνομα οδού της μορφής π.χ. «101Η ΟΔΟΣ» αυτό γίνεται «101Η», ενώ όταν αναγράφεται ως «ΟΔΟΣ 103» αυτό μετατρέπεται σε «103»

  • Ιδιωτικές οδοί : Στην περίπτωση προσδιορισμού μιας οδού ως ιδιωτικής, αναγράφεται το όνομα της οδού με την προσθήκη ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ σε παρένθεση, π.χ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ)

  • Πάροδοι : Διατηρείται οποιαδήποτε σειρά και μορφή εγγραφής του προσδιορισμού ΠΑΡΟΔΟΣ, π.χ. 1Η ΠΑΡΟΔΟΣ ΛΑΣΚΟΥ ή ΛΑΣΚΟΥ (ΠΑΡΟΔΟΣ (ή ΠΑΡΟΔΟΣ 1Η ή 1Η ΠΑΡΟΔΟΣ)) ή Α’ ΠΑΡΟΔΟΣ ΛΑΣΚΟΥ ή ΛΑΣΚΟΥ (Α’ ΠΑΡΟΔΟΣ) ή ΛΑΣΚΟΥ (ΠΑΡΟΔΟΣ Α’)

  • Λεωφόροι : Στις λεωφόρους θα προηγείται ο χαρακτηρισμός «ΛΕΩΦ.» (π.χ. ΛΕΩΦ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ)

  • Περιφερειακές οδοί : Στις περιφερειακές οδούς θα προηγείται ο χαρακτηρισμός «ΠΕΡΙΦ.» (π.χ. ΠΕΡΙΦ. ΥΜΗΤΤΟΥ)

  • Εθνικές οδοί : Αν πρόκειται για τμήμα εθνικών οδών αναγράφεται ολογράφως π.χ. «ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»

  • Πλατείες : Στις πλατείες θα προηγείται ο χαρακτηρισμός «ΠΛ.» (π.χ. ΠΛ. ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ)

  • Τοπωνύμια σε ονόματα οδών : Στην περίπτωση τοπωνυμίων σε ονόματα οδών (π.χ. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ) θα αναγράφονται ολογράφως

  • Ονόματα οδών που αναφέρονται σε ημερομηνίες : Αναφέρεται πρώτα το αριθμητικό μέρος, αριθμητικά, όχι ολογράφως, και μετά ο μήνας (π.χ. 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ)

  • Ονόματα οδών που αναφέρονται σε μετρητικά μεγέθη : Αναφέρεται πρώτα το αριθμητικό μέρος, όχι ολογράφως, και έπειτα το υπόλοιπο. (π.χ. 12ΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ)

  • Ονόματα οδών που αναφέρονται σε Αγίους : Προηγείται ο χαρακτηρισμός «ΑΓ.», και ακολουθεί το όνομα του Αγίου. (π.χ. ΑΓ. ΜΗΝΑ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ). Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπονται συντμήσεις σε ονόματα θρησκευτικού περιεχομένου. Αναφορά στο όνομα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, του ΧΡΙΣΤΟΥ ή των ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ αναγράφεται ολογράφως και όχι ως ΠΑΝΑΓ. ή ΧΡ. ή ΑΠΟΣΤ. ή ΑΠ. Δηλαδή π.χ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ και όχι ΠΑΝΑΓ. ΣΟΥΜΕΛΑ

  • Οδοί με θρησκευτικές αναφορές αναγράφονται ως π.χ. «ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ή «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (-ΣΕΩΣ) ΣΩΤΗΡΟΣ» ή «ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ». Η αναφορά σε θρησκευτικά τοπωνύμια (π.χ. ΜΟΝΗΣ) θα αναγράφονται ολογράφως

  • Θρησκευτικοί προσδιορισμοί όπως «Ευαγγελιστής», «Αρχιμανδρίτης», «Αρχιεπίσκοπος», «Μητροπολίτης», «Επίσκοπος», «Πατριάρχης», «Ιερέας», «Μοναχός» αναγράφονται ως «Ευαγγελιστή (-στου)», «Αρχιμανδρίτη (-ίτου)», «Μητροπολίτη (-ίτου)», «Αρχιεπισκόπου», «Επισκόπου», «Ιερέως», «Μοναχού» ΜΠΡΟΣΤΑ από το όνομα

  • Θρησκευτικά τοπωνύμια σε ονόματα οδών: Στην περίπτωση θρησκευτικών τοπωνυμίων σε ονόματα οδών (π.χ. ΜΟΝΗΣ) θα αναγράφονται ολογράφως

  • Ονόματα που αναφέρονται σε πρόσωπα (Όνομα, Επίθετο): Πρώτα αναφέρεται το επίθετο (π.χ. ΠΑΛΑΜΑ Κ.) και έπειτα το όνομα. Όταν το όνομα ξεκινά από φωνήεν τότε αναγράφονται τα πρώτα γράμματα του ονόματος μέχρι και το πρώτο σύμφωνο και ακολουθούνται από τελεία (π.χ. ΑΙΚ., ΑΘ.). Όταν το όνομα ξεκινά από σύμφωνο τότε γράφεται μόνο το σύμφωνο ακολουθούμενο από τελεία (π.χ. ΠΑΛΑΜΑ Κ.)

  • Ονόματα ξένης προελεύσεως που αναφέρονται σε πρόσωπα (Όνομα, Επίθετο): Στην περίπτωση ξένου ονόματος σε ελληνική δ/νση (π.χ. ΑΜΕΔΑΙΟΥ ΧΑΝ ή ΝΤΕΙΒΙΣ Ομήρου), αυτό αναγράφεται ολογράφως (χωρίς συντμήσεις σύμφωνα με το ΦΕΚ) και με οποιαδήποτε σειρά ονόματος - επιθέτου

  • Ονόματα οδών που αναφέρονται σε αδέλφια: Αναφέρεται πρώτα η λέξη «ΑΦΩΝ» και έπειτα το επίθετο τους (π.χ. ΑΦΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ)

  • Ονόματα οδών που αναφέρονται σε τίτλους: Αναφέρεται πρώτα η σύντμηση του τίτλου και έπειτα το όνομα όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

    Τίτλος Σύντμηση Παράδειγμα
    Στρατηγού ΣΓΟΥ. ΣΓΟΥ. ΠΑΠΑΓΟΥ
    Ναυάρχου ΝΧΟΥ. ΝΧΟΥ. ΝΟΤΑΡΑ
    Συνταγματάρχη ΣΧΗ. ΣΧΗ. ΖΕΡΒΑ
    Λοχαγού ΛΓΟΥ. ΛΓΟΥ. ΔΕΔΟΥΣΗ
    Ανθυπολοχαγού ΑΝΘΛΓΟΥ. ΑΝΘΛΓΟΥ. ΔΙΑΚΟΥ ΑΘ.
    Υπολοχαγού ΥΠΛΓΟΥ. ΥΠΛΓΟΥ. ΚΑΤΣΙΜΠΟΚΗ
    Στρατάρχη ΣΤΡΧΗ. ΣΤΡΧΗ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ
    Πλωτάρχη ΠΤΧΗ. ΠΤΧΗ. ΣΑΛΜΑ
    Ανθυποσμηναγού ΑΝΘΣΓΟΥ. ΑΝΘΣΓΟΥ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
    Αντιπλοιάρχου ΑΝΠΧΟΥ. ΑΝΠΧΟΥ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
    Αντισμηνάρχου ΑΣΜΧΟΥ. ΑΣΜΧΟΥ. ΒΑΡΝΑΛΗ
    Σμηναγού ΣΓΟΥ. ΣΓΟΥ. ΑΝΤΑΛΗ
    Μοιράρχου ΜΡΧΟΥ. ΜΡΧΟΥ. ΣΟΥΡΛΑ
    Πατριάρχη ΠΑΤΡ. ΠΑΤΡ. ΙΩΑΚΕΙΜ
    Προφήτη ΠΡΟΦ. ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ
    Πρίγκιπα, Πριγκίπισσας ΠΡΙΓΚ. ΠΡΙΓΚ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    Βασιλέως, Βασιλίσσης ΒΑΣ. ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ
  • Επιστροφή στην αρχή